Гладоморът в Украйна от 1932-1933 г. бе обявен за геноцид от българския

...
Гладоморът в Украйна от 1932-1933 г. бе обявен за геноцид от българския
Коментари Харесай

Народното събрание най-сетне обяви за геноцид Гладомора в Украйна

Гладоморът в Украйна от 1932-1933 година бе обявен за геноцид от българския парламент. В този интервал от апетит са загинали близо 4 млн. души в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2,5 милиона в Русия. С днешното решение на Народното събрание беше решено всяка последна събота на номеври да се уважава паметта на жертвите на Гладомора.

Подкрепа за предлагането единомислещо дадоха ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". " Възраждане " и един народен представител от " Български напредък " гласоподаваха " срещу ". Българска социалистическа партия не участваха в залата по време на гласуването.

Както стана с изпращането на оръжия за Украйна, по този начин и в този случай страната ни се оказа една от последните, която взе отношение по проблема. От 2006 година Гладоморът е приет за геноцид от украинския парламент. През ноември 2022 година същото решение взеха Германия, Ирландия, Молдова, Румъния. В САЩ това са създали 22 щата. Други страни, които са признали Гладомора за геноцид, са Аржентина, Австралия, Канада, Колумбия, Чехия, Еквадор, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, както и Светия трон във Ватикана.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР